Roudaamo sai maaliskuussa kutsun osallistua tempaukseen hyvän asian puolesta, kun Tapanilan juna-aseman ylikulkusillan aitoja korotettiin kansalaisten toimesta. Moni nuori on vuosien aikana päätynyt junan raiteille matalan aidan yli, ja aitojen korotusta oli vaadittu viranomaisilta jo pitkään tuloksetta.

Maaliskuun alussa alueen asukkaat päättivät ottaa ohjat omiin käsiinsä. Tempauksen tarkoitus oli antaa aidan yli menijöille hetki enemmän mietintäaikaa ja samalla herätellä päättäjiä. Kun Roudaamolta pyydettiin aitoja tempausta varten, olimme heti valmiita lähtemään mukaan.

Somepäivitys haastoi ihmiset auttamaan

Tapahtumat saivat alkunsa maaliskuun alussa, kun jälleen yksi nuori oli menehtynyt raiteille. Sosiaalisessa mediassa sai laajaa näkyvyyttä erään alueen asukkaan päivitys, jossa ihmisiä kutsuttiin talkoisiin pystyttämään väliaikaiset aidat ylikulkusillalle. ”Meillä on paljon lapsia, mutta ei yhtään ylimääräistä”, päivityksessä muun muassa todettiin.

Ajatuksena oli, että vaikka radalle pääsyä ei voida kokonaan estää, korkeammat aidat ainakin hidastavat päätöksen tekemistä. Lyhyellä varoitusajalla arviolta yli sata henkilöä saapui auttamaan aitojen pystyttämisessä. Paikalla oli auttajia myös Tapanilan ulkopuolelta ja tempaus sai näkyvyyttä sekä sosiaalisessa että perinteisessä mediassa.

Tempauksen käynnistänyt tapanilalainen haluaa pysyä nimettömänä, jotta huomio ei kiinnity häneen vaan itse asiaan. Hän kertoo aitojen pystyttämisen saaneen vain positiivista huomiota:

  • Poliisi otti meihin etukäteen yhteyttä, mutta ei yrittänyt kieltää tai estää meitä. Paikan päällä he olivat lähinnä seuraamassa, ettei mitään pääse tapahtumaan. Tempaus on saanut yhteisössä ison hyväksynnän ja sympatian. Sen jälkeen asiasta käytiin paljon keskustelua somessa ja mediassa.

Juna-asemalle pysyvästi korkeammat aidat

Ylikulkusillalle pystytetyt aidat kuuluvat Roudaamon vuokrakalustoon, ja normaalisti niitä käytetään esimerkiksi festareilla. City Lights puolestaan tarjosi aitaan kiinnitetyt banderollit.

Aitojen oli tarkoituskin olla vain väliaikainen ratkaisu, jonka päämäärä oli ennen kaikkea herättää huomiota. Tempaukseen osallistuneiden hyvää tarkoittava kansalaistottelemattomuus tuottikin toivottuja tuloksia. Vain muutaman päivän kuluttua viranomaiset ilmoittivat, että paikalle rakennetaan pysyvät aidat. Tapahtuman alullepanija toteaa:

  • Tässä tapauksessa aikuiset ottivat vastuuta ja näyttivät, että asialle pitää tehdä jotain.